Informasjon

Introduksjon

Norwegian Ghost Hunters er en organisasjon som ble startet opp i 2009 og har siden den gang reist rundt og undersøkt steder hvor det sies å foregå paranormale hendelser. Vi har gjennomført undersøkelser i alt fra private bolighus til museumer, teatere, gruver, hoteller, fabrikker, festninger og mange andre spesielle steder.


Teamet

Når vi startet opp så var det en vennegjeng som dro ut på tur for å prøve å oppleve noe. Det utviklet seg veldig fort når vi begynte å publisere offentlig hva vi drev med, og vi begynte da å motta mange forespørsler fra personer som ønsket å bli en del av teamet vårt. Siden oppstarten har vi hatt mange personer involvert i teamet opp igjennom årene, men mange av de som har forlatt teamet har gjort dette på grunn av endret livssituasjon og fordi det har blitt en for tidkrevende og dyr hobby over en lengre periode.

Vi har bygget opp teamet med personer som har forskjellige yrkesfaglig bakgrunn, og litt forskjellige meninger om det paranormale. Dette for å skape et internt miljø hvor vi kan diskutere opplevelser og funn på opptak med ulikt grunnlag for meninger. Informasjon om de som er med i teamet nå finner du på medlemmer siden.


Undersøkelser

Vi tar imot forespørsler om undersøkelser på alle type steder, men har en vurderingsprosess vi går igjennom før vi kan ta på oss oppdraget. Dette innebærer at vi blant annet vurderer hendelsene som er beskrevet, og det som også betyr noe her er blant annet hvor mange som har opplevd ting, hvor ofte noe skjer, og hvor nylig siste hendelse var. Det er også andre faktorer som spiller inn på om vi har muligheten, som for eksempel økonomi og reisevei.

I tillegg til henvendelser vi mottar om oppdrag så kontakter vi også selv steder vi finner interessante, blant annet større lokasjoner som egner seg når vi skal lage en videoproduksjon for YouTube.


Historie

Oppstarten av NGH skjedde i 2009 og det begynte med en vennegjeng som reiste rundt til noen steder som var mye omtalt i forbindelse med spesielle og uforklarlige hendelser. Det første stedet vi besøkte var Nes Kirkeruiner, og dette området er kun utendørs. Vi fant fort ut at vi ønsket å undersøke steder under litt mer kontrollerte omgivelser innendørs. Vi fikk gjort en avtale med Blaker Skanse som også Åndenes Makt hadde besøkt tidligere. På dette tidspunktet hadde vi etablert oss i sosiale medier, og ble da kontaktet av en journalist som ønsket å følge med oss. Dette resulterte i en artikkel og video på VGTV.

Blaker Skanse i 2009
Undersøkelser pågår
Basen vi etablerte

I 2010 skjedde det stor utvikling av teamet, og vi var blant annet med på Fredriksten Festning når Ghost Hunters International TV-serien undersøkte festningen. Resultatet finnes i episode 17 i sesong 2 av TV-serien.


NGH og GHI medlemmer

Innspilling pågår

Innspilling pågår
Vi ble også invitert til å delta i TV-serien til Dansken og Fingern. Dette resulterte også i et veldig bra innslag i serien, som endte opp med å bli det lengste klippet i sesongen på grunn av at innholdet ble såpass interessant.

Esben "Dansken" Selvig, og Thomas "Fingern" Gullestad

Vår første tur til Sverige skjedde også i 2010. Vi tok turen til Bålsta Gästgivaregård ikke så langt unna Stockholm, og vi ble veldig positivt overrasket når de overlot hele hotellet til oss på egenhånd.

Utviklingen til NGH fortsatte i 2011 når vi for første gang hadde et arrangement for publikum på Fredrikstad Stadion, som også ble direktesendt på radio. I forkant av arrangementet hadde vi også gjort en større undersøkelse av stedet som blant annet også resulterte i omtale i den svenske nasjonalavisen expressen.se.


Fredrikstad stadion

Utstyr vi brukte

Overvåking
Vi begynte også å planlegge og gjennomføre lengre turer hvor vi reiste til andre deler av landet og samlet opp mange oppdrag i løpet av en kort tidsperiode. En uke var vi blant annet på sørlandet og gjennomførte mange oppdrag i Lindesnes/Kristiansand-området. Dagbladet var også med oss på et av oppdragene og lagde en større reportasje i magasinet. Dette var også året vi besøkte Trudvang Gjestegård i Larvik første gang. Et sted vi har funnet veldig interessant og besøkt mange ganger i ettertid. En artikkel med informasjon og historier om stedet kan leses her.

I 2012 ble vi invitert av Oslo kommune til å delta på kulturnatt arrangementet. Da samarbeidet vi med Oslo Ladegård om et åpent arrangement der som ble en stor suksess med kø i døra og egentlig litt for mange folk, så en del måtte avvises pga kapasitet. Det var også året hvor vi hadde vår første tur til Luster Sanatorium som vi har vært tilbake til og hatt mange prosjekter på i ettertid.

I 2013 tok vi turen til Bærums Verk sammen med Petter Schjerven for en produksjon av en episode til TV-programmet "Typisk Deg". Her undersøkte vi blant annet vandrehistorien om den berømte telefonen som sies å ringe hver natt. Vi ble litt overrasket over at dette faktisk skjedde ettersom det er veldig få slike vandrehistorier som vi faktisk opplever å få bekreftet at faktisk skjer.


Geir og Petter

NGH van

Petter på varmesøkende kamera

2014 ble et nytt veldig aktivt år, hvor vi blant annet hadde en uke i Trondheim hvor vi gjennomførte fem store oppdrag. Hegra festning var en av lokasjonene som vi også gjentatte ganger har besøkt i ettertid, også for å avholde et arrangement.

I 2015 ble Luster Sanatorium stedet vi fokuserte mye på. Vi rigget opp mange overvåkingskamera som stod der oppe permanent i de tre neste årene. Fremdeles sitter vi på ekstremt store mengder med opptak fra dette prosjektet som vi ikke har sett igjennom.


Luster Sanatorium

Overvåking Kjeller

Overvåking ute

2016 ble et år med mange private oppdrag, men vi fikk også gjennomført et arrangement hos Norsk Jernbanemuseum i forbindelse med kulturnatt.

I 2017 begynte vi å bli involvert i veldig mange spennende prosjekter. Det største prosjektet var med de svenske youtuber profilene Jocke & Jonna som tok kontakt med oss og ville finne et sted å lage en produksjon i Norge. Vi inviterte de til Luster Sanatorium, hvor de tok med seg det svenske teamet LaxTon og en god del kjente personligheter i Sverige.


NGH og LaxTon

Overvåkingssentralen

Innleid helikopter må til...

Vi hadde også to prosjekter i forbindelse med Halloween. Det ene var det vi selv som organiserte. Det var et arrangement på Trudvang Gjestegård i Larvik 27-29 oktober hvor vi inviterte flere team fra Norge og Sverige. I tillegg var det også mulighet for noen privatpersoner å delta. Dette ble en stor suksess, og flere av teamene har lagt ut video fra dette arrangementet på youtube:

Bilder fra arrangementet:

UPAI foredrag

SCS Sweden

Publikum

Vi har også bistått litt med spøkelseshuset.no sitt arrangement. De forsøker årlig å lage Norges største spøkelseshus i forbindelse med Halloween.

Vi ble også involvert i en videoproduksjon som Paranormal Seekers Norway lagde fra Trudvang. Denne var det premierefest for, som naturlig nok ble avholdt på Trudvang i 2018. Resultatet kan du se på youtube.

Bilde fra premierefest

PSN og NGH biler ved inngangen

I 2018 fikk vi, som følge av vårt arrangement på Trudvang, flere invitasjoner til Sverige. Vi deltok blant annet på National Ghost Hunting Day på Hensbacka Herregård sammen med Ghost Hunters Sweden (nå PI). SCS Sweden arrangerte også et lignende arrangement som vi gjorde på Trudvang på Østerbybruks Herregård i Sverige hvor flere team og besøkende ble invitert. Her deltok blant annet Spökjakt Sverige, Svenska spökkartan, SCS Sweden, Ghostly Fun og U.A.E. Sverige.

Flere team foran Østerbybruks

Siden oppstarten av NGH så har ikke vi hatt noe særlig fokus på å underholde et publikum i form av å vise frem hva vi faktisk gjør. Men i 2019 bestemte vi oss for å begynne å lage noen videoproduksjoner samt å involvere gjester, som da blant annet har vært forskjellige kjendiser fra reality-tv miljøet. Det er både for at det skaper litt mer oppmerksomhet, samt at personer utenfor teamet vårt får et innblikk i hva vi gjør. Vi inviterte med to tidligere deltakere av Paradise Hotel, Morten Botten og Sofie Nilsen på en tur til et av de største stedene vi har vært, Dale Mentalsykehus utenfor Sandnes.


NGH og Morten og Sofie

Basen på stedet

Hovedbygget

Det har også blitt noen invitasjoner til podcast produksjoner. Vi hadde et samarbeid med Fabel med en innspilling på Cafe Celsius i Oslo i serien "Iskalde Grøss". Resultatet finnes her: https://fabel.no/lydbok/iskalde-gross-9-spokelsesjakt/.

2020 har vært et spesielt år for alle, inkludert oss hvor vi har hatt begrenset med muligheter til å reise rundt. Vi har alikevell fått gjennomført en del prosjekter. Blant annet har vi hatt et bra samarbeid med Fredriksten Festning. Det er blant annet skrevet en artikkel om det her: https://kandusi.no/en-kveld-som-spokelsesjeger-pa-fredriksten/. Vi var også med i en episode av Norge Rundt fra festningen. Denne ble vist på NRK 30.10.2020 og er tilgjengelig på NRK nett TV: https://tv.nrk.no/serie/norge-rundt/2020/DVNR04004420/avspiller.

Hvis du lurer på noe mer så kan det hende at du finner svaret på det på vår ofte stilte spørsmål side.